„Dobozost” vagy egyedit? Ez a kérdés gyakran felmerül az ipari informatikai projekteket irányító szakemberekben. Ha a készen vásárolható megoldásokat választják, ott a testre szabhatósággal kapcsolatban adódnak sokszor gondok, például csak nagy nehézségek árán, kompromisszumokkal lehet az adott szoftvermodult alkalmazni a helyi követelményekre, vagy egyedi átalakítást kell kérni a szoftvert gyártó cégtől, ami tetemes költséggel járhat, és még az sem biztos, hogy maradéktalanul megfelelő végeredményhez vezet.
Tipikus esetek erre a vállalatirányítási rendszerek toldozgatásai. A meglévő, egyébként kiváló és bizonyított rendszerek (pl. SAP) esetében, 10-15 évvel a bevezetés után a folyamatos testreszabás folytán gyakran annyira össze-vissza kuszált, sokszor programhibák tömkelegét tartalmazó „szörnyszülöttek” jönnek létre, hogy a döntéshozóknak komolyan meg kell fontolniuk az egész rendszer cseréjét. Nem kivételek ez alól a folyamat alól a nagyobb ipari informatikai rendszerek sem.
A kedvező árúnak gondolt szoftver használatakor sokszor 8-10 év múlva kezdenek a csontvázak kihullani a szekrényből, amikor kiderül, hogy a meglévő programot a gyártó nem támogatja tovább, új verziót kell vásárolni az eredeti szoftver áránál jóval drágábban, ráadásul ez az új változat nem feltétlenül működik megfelelően a régi környezetben, esetleg a hardverkörnyezetet is le kell cserélni, sőt még a számítógéphez kapcsolt egyéb eszközök sem működnek együtt az új szoftverrel stb.
Másfelől, az egyedi szoftverek alkalmazása során legalább ugyanannyi gond merülhet fel: a fejlesztő átadja az alkalmazást, de a későbbi támogatást nem vállalja, így például operációsrendszer-váltás esetén a szoftver üzemképtelenné válik. De az is lehet, hogy később derülnek ki a szoftverrel kapcsolatban működésbeli problémák, amelyet senki sem tud orvosolni, vagy csak hatalmas erőforrás-ráfordítással. Az egyedi szoftverek későbbi átalakítása, bővítése is nehézségeket okozhat, sokszor még akkor is, ha a megrendelő birtokában van a teljes szoftverdokumentáció és minden forráskód.
Nincs ideális megoldás, de optimális eredményre lehet törekedni. Ha mód van rá és a testreszabás megoldható, mindenképpen érdemes meglévő alkalmazást választani. Ha azonban erre nincs lehetőség, a megfelelő módon készített egyedi szoftver esetében a későbbi nehézségek minimalizálhatók. Az általunk készített szoftvereket ennek megfelelően készítjük el:

  • Magas szintű utasításkészletet használunk, így a platformok és programnyelvek közötti átjárás könnyebb. Ha a forráskódot később szakember tekinti át, könnyen átláthatja és bővítheti.
  • Mikrokontroller-programozás esetében ún. hardverabsztrakciós réteget használunk, vagyis a programkód nem lesz hardverspecifikus, bármelyik, hardverközeli programozáshoz értő szakember át tudja tekinteni és bővíteni tudja, sőt másik eszközre is alkalmazni tudja.
  • Hosszú életciklus-idejű, vállaltan hosszú távon támogatott fejlesztőplatformokat használunk.
  • A szoftverdokumentációt közérthetően és teljes körűen készítjük el, ügyfeleinkkel együttműködve.
  • Tréninget nyújtunk ügyfeleink szakemberei számára az adott szoftver használatához és esetleges fejlesztéséhez.