Az ipari informatika területén gyökeres változás zajlik, amelyet az Ipar 4.0 kifejezéssel neveztek el. A régebbi technológiák többségét új, egységesebb, biztonságosabb, „okosabb” megoldások váltják fel, néhány évvel ezelőtt kiválónak minősülő megoldások mára gyakran elavulófélben vannak, ezért a meglévő ipari IT-infrastruktúrán végzett bármely fejlesztést, változtatást érdemes az új kívánalmaknak megfelelő módon végezni.
Cégünk szakmai tapasztalatával segít ügyfeleinknek eligazodni a „Smart Manufacturing” világában, Ipar 4.0 projektjeink keretében megoldásokat ajánlunk a meglévő infrastruktúra kibővítésére, a tanácsadástól az állapotfelmérésen és tervezésen át a kivitelezésig.
Projektjeink általános menete a következő:

1. fázis
Felvesszük a kapcsolatot személyesen vagy online

2. fázis
Felmérjük a gyár informatikai rendszerének aktuális állapotát.

3. fázis
Egész gyárra kiterjedő i4.0 okosrendszer-tervet illetve megvalósíthatósági tanulmányt készítünk

4. fázis
Próbaképpen megvalósítunk egy kisebb okos projektet

5. fázis
Ügyfeleinkkel együtt megbizonyosodunk a tesztprojekt eredményességéről

6. fázis
Létrehozzuk a Big Data adatgyűjtő rendszert, az adattárházat és az egész gyárra kiterjedő okos IT infrastruktúrát

7. fázis
Előrejelző és optimalizáló eszközöket telepítünk a termelési és az üzleti oldalon egyaránt

Felmérés

Először személyesen felkeressük a gyárat, ahol a helyi szakemberekkel bejárjuk a helyszínt és részletesen felmérjük a jelenlegi termelésvezérlési eszközöket és IT infrastruktúrát. Ez kb. 1-4 munkanapot vesz igénybe, a gyár méretétől és az automatizálási rendszer bonyolultságától függően.

Ezután elbeszélgetünk az érintett üzleti és termelési vezetőkkel, az igényeikről és a lehetőségekről. Ez a beszélgetés történhet személyesen vagy online is, és kb. 1-1.5 órát vesz igénybe személyenként.

Tervezés

A felmérés alapján elkészítjük a megvalósíthatósági tanulmányt, amelynek részei:

  1. A létrehozni kívánt rendszer teljes műszaki terve
  2. A szükséges hardver-, szoftver és infrastruktúra-elemek árának, valamint a munkadíjnak a kalkulációja
  3. A rendszer teljes árának és a segítségével elérhető várt kiadáscsökkenésnek az összevetése
  4. A lehetséges kockázatok felsorolása

Pilot projekt

Ügyfelünkkel együtt kiválasztunk egy rövidebb lélegzetű (max. 4 hónapig tartó), egyértelműen meghatározott és jól leellenőrizhető célú rész-projektet, és megvalósítjuk.
Ezt a projektet ügyfelünk finanszírozza, de a felelősség-megosztás miatt a díja a normál piaci árnál jelentősen (20-25%) alacsonyabb.

Tesztelés és értékelés

A megfelelő időtartamú tesztelési szakasz után ügyfelünkkel együtt helyzetelemzést végzünk, amelynek során kiderítjük, hogy a projekt megfelel-e az előzetes elvárásoknak.

Ha igen, akkor elkezdődhet a gyár-szintű megvalósítás.

Gyár-szintű Ipar 4.0 rendszer létrehozása

A már meglévő terveknek megfelelően elkészítjük a rendszert, amely az alábbi elemeket tartalmazza:

  • Egyesített adatgyűjtő rendszer
  • Big Data adattárház
  • Helyi operátori kijelzők a számukra szükséges adatok megjelenítésére
  • Analitikai eszközök a gyártást felügyelő mérnökök számára
  • Összekötő modulok, amelyek a rendszert az üzleti adatokat tartalmazó tárházhoz (üzleti intelligencia és vállalatirányítási rendszerekhez) illeszti

Okos eszközök telepítése
Megfelelő mennyiségű gyártási adatot gyűjtünk össze, majd biztonsági okokból anonimmá tesszük őket. Ezután beküldjük őket egy felhőalapú rendszerbe, ahol adatelemzés után a rendszer elkülöníti az üzemszerű működésre jellemző adatokat a hibás vagy nem hatékony működésre utaló adatmintázattól.
Ezután kezdődik a tanítási folyamat, amely során a hibás mintázatokat összepárosítjuk a ténylegesen bekövetkezett meghibásodásokkal illetve rendellenességekkel. Az öntanuló rendszer ezután elkészít egy algoritmust, amely a jövőbeni adatfolyamban is megtalálja ugyanezeket a hibás mintázatokat és előre tudja jelezni a téves működést.
Ezután létrehozunk egy helyi felhő-szervert, amelyen ez az előrejelző program fut. A program folyamatosan megkapja az aktuális adatokat az adattárházból, és riaszt, ha hibás mintázatú működést érzékel.